Middelbos B.V.

Middelbos pand

Middelbos Import en Groothandel in Assen

Middelbos b.v. is importeur en groothandel (met webshop) in banden & wielen en wagenbouw onderdelen.
De focus van het assortiment ligt op:

  • Banden voor de landbouw, grondverzet, tuin & park, atv & quads, industrie en aanhangers.
  • Onderdelen voor de carrosserie- en wagenbouw, zoals assen, oploopreminrichtingen, dissels, triangels, vangmuilkoppelingen, stuursystemen, stootbalken etc. Anders gezegd, alles wat achter een trekkend voertuig moet rollen, remmen, verbonden zijn of veilig moet botsen.

Een stukje historie

Middelbos b.v. is opgericht in 1970 door Jan Middelbos (“de Ouwe”). Hij startte het bedrijf met de verkoop van kruiwagenwielen en wielstellen aan smederijen. Die bouwden daarvan functionele karren voor de boeren om bijvoorbeeld hun melkbussen bij de straat te krijgen. Jan Middelbos zelf “liep bij de weg” als vertegenwoordiger. De binnendienst werd verzorgd door zijn toenmalige buurjongen, Wiebe Olijve (in dienst  vanaf 1970, en dus werknemer van het eerste uur, tot aan zijn pensionering in april 2012).

Gaandeweg werden smederijen omgevormd tot Landbouwmechanisatiebedrijven of ze gingen aanhangwagens bouwen. In het verkoopprogramma van Middelbos werden er grotere banden, wielen en zwaardere assen voor landbouw en snelverkeer opgenomen. In de huidige tijd nemen de autonome voertuigen (voerrobots, mestrobots, robottrekker) in de landbouw toe en is Middelbos BV met de pioniers daarin meegegroeid. De wetgevers in Den Haag en later ook in Brussel stelden strengere eisen aan voertuigen voor snelverkeer en langzaamverkeer. Middelbos BV werd specialist op het gebied van deze regelgeving. Met het opkomen van internetverkoop neemt de verkeersdruk (last mile) van pakketbezorgers in binnensteden toe. Gevolg was een grote vraag naar kleinere zero-emissie voertuigen. Middelbos BV is daarop ingehaakt en is een continue leverancier van assen en wielen voor stadsverkeervoertuigen. In het wegtransport van hub naar hub levert Middelbos BV duurzame oplossingen zoals verbindende delen voor LZV’s (Lang en Zwaar Vervoer). In het wegtransport van hub naar stadsperiferie worden afzinkbare dissels toegepast om containerwagens te kunnen overzetten van trailer naar vrachtwagen. Ook levert Middelbos BV stuursystemen voor opleggers, zodat ook krappere rotondes of bochten beter genomen kunnen worden. Dit geeft minder bandenslijtage. Duurzamer dus.

Brancheverenigingen

Wij zijn als lid aangesloten bij de volgende brancheverenigingen:

  • Vaco, de vereniging voor de bandenbranche
  • Fedecom (voorheen Agrofederatie), afdeling Componenten en Onderdelen
  • (Erkend leverancier) Focwa, de vereniging van ondernemers in het carrosseriebedrijf
  • Rai vereniging, afdeling Speciale Voertuigen en Autovak
  • Bovag, afdeling AanhangWagenBedrijven
  • Vereniging Band & Milieu